Os azores son aves rapaces da familia Accipitridae. Este nome emprégase para designar varias especies, polo xeral cazadoras poderosas adaptadas a perseguir as súas presas en bosques e noutros hábitats.
Azor común (Astur gentilis)
O azor común coñecíase anteriormente como azor norteño, ata que os estudos xenéticos determinaron que a poboación norteamericana constitúe unha especie distinta. As distintas fontes recoñecen un número diferente de subespecies, tanto se consultamos Avibase como Birds of the World. En conxunto, a especie ten unha ampla distribución polo hemisferio norte, e a UICN clasifícaa como especie de preocupación menor en canto ao seu estado de conservación.
Aínda que non está tan amplamente distribuído en Europa occidental como en Europa oriental, pódese atopar en boa parte de Galicia. É máis probable velo nos bosques, aínda que a súa presenza en contornas urbanas tampouco é excepcional.
O azor caza con frecuencia nos bosques e nos prados próximos. As súas ás relativamente curtas e a súa cola longa axúdanlle a manobrar entre a vexetación densa mentres persegue as súas presas.
Por desgraza, ás veces hai persoas que saquean os niños dos azores para roubar os ovos ou os polos e destinalos ao comercio ilegal de fauna silvestre.